fbpx
Blau

Castell de Sant Miquel

Distància: 9,35 km

Desnivell: 318 m

Dificultat: Moderada

Circular: Si

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

Sortim de la plaça de Sant Pere de Galligants i anem a buscar la part del darrere del monestir, per passar un pont petit. Comencem la ruta remuntant el riu Galligants per la seva riba dreta, fins a arribar a la font del Bisbe. Aquí caldrà travessar el pont i continuar cap a la dreta per la carretera, fins a trobar la tanca del monestir benedictí de Sant Daniel. Aquest, amb mil anys d’història, fou fundat el 1015 quan el bisbe Pere Rotger va vendre l’alou de Sant Daniel a Ramon Borrell i la seva dona, la comtessa Ermessenda de Carcassonne, germana del bisbe.

Anem recte fins arribar un trencant. En aquest punt, podem travessar el pont que ens portarà fins a la Font d’en Pericot. Cal tornar a la cantonada per continuar la ruta i girar a l’esquerra resseguint la tanca del monestir. Seguim per asfalt i girem a la dreta pel carrer Llucià Ans, deixant el monestir darrere nostre. Passant pel veïnat de Sant Daniel, trobem el cementiri i poc després –on s’acaba l’asfalt- estarem a l’aparcament de la font del Ferro. La Font del Ferro, que la trobem a uns 300 metres, té una zona adequada amb taules, bancs i barbacoes.

Nosaltres continuem per la pista ampla (ara ja de terra). Passem pel costat de l’antiga planta embotelladora (la fàbrica d’en Saguer) i passem un pont pel damunt de la riera de Sant Miquel. Just després, deixem la pista per enfilar-nos per un corriol costerut que porta de nou a la pista, just abans de passar per sota del pont de la variant de l’N-II. Seguim la pista i veurem una escultura al costat de la carretera (“Girona, llindar d’Europa” de Bonaventura Ansón). Continuem fins a arribar a la masia de Can Lliure. Aquí la pista serpenteja fent una corba sobtada a la dreta i després a l’esquerra. Seguidament, travessant la pista principal, hem d’agafar el corriol que surt per la dreta, que ens portarà de pujada fins a les ruïnes de Can Mistaire.

Passades les ruïnes, seguirem el corriol i deixarem un trencant a mà esquerra per anar pel camí que ressegueix un mur de pedra. Si volem, ens podem desviar un moment per anar a la font Martina (normalment sempre seca). Continuarem per un camí pedregós de pujada, que ens portarà fins a la zona de pícnic de Sant Miquel.

A 150 metres cap a l’esquerra, haurem arribat al castell de Sant Miquel. Les restes més antigues del conjunt daten de l’època medieval. Corresponen a una possible torre de guaita, a un tram de muralla i a una ermita. El 1848, durant la guerra dels matiners, les restes de l’ermita de Sant Miquel van ser aprofitades per bastir-hi dues torres de telegrafia òptica amb l’objectiu de disposar d’una xarxa de comunicació ràpida i segura. Podem ascendir a la torre, amb una escala de caragol, i gaudir d’unes vistes espectaculars de la comarca del Gironès i molt més enllà, paisatge de muntanya i paisatge de costa.

La tornada la farem pel mateix camí, però primer passarem per costat de Can Barris i Can Passaserres. Després ens dirigirem cap al camí de Sant Miquel on trobarem la Font d’en Mistaire i abans d’arribar a Can Lliure estarem tornant pel mateix camí que havíem vingut.

Valoració total

MENU

Gironès

Gironès