fbpx
Blau

El puig d’Adri i les Gorgues de Canet

Distància: 3,70 km

Desnivell: 92 m

Dificultat: Moderada

Circular: No

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

El Puig d’Adri és un bonic exemple del vulcanisme quaternari de les comarques gironines, sobretot per la varietat i complexitat de les seves fases eruptives. Va començar amb una fase explosiva hidromagmàtica, on magma ascendent es va barrejar amb aigua subterrània, tot provocant l’obertura d’un gran cràter de prop d’un quilòmetre de diàmetre. Aquest cràter avui costa d’apreciar, ja que es troba parcialment recobert per dos edificis volcànics posteriors, de tipus estrombolià que són els que formen el puig pròpiament dit.

Començarem la ruta, que és unidireccional des del llogarret d’Adri. Un camí just davant de les cases enfila en direcció sud cap al puig, passant al principi enmig d’un camp d’oliveres. El camí comença a enfilar-se entrant al bosc. A l’esquerra hi trobem una antiga terrera on es veuen materials molt fins formats per cendres volcàniques i petits fragments de roca del subsòl, dipositats en forma de capes. Aquests materials varen ser expulsats en la fase explosiva inicial del volcà.

El camí segueix pujant suaument fins a arribar a una mena d’altiplà amb feixes de conreu. Aquí els materials volcànics són blocs de pedra tosca dipositats al damunt de les cendres que trobàvem a baix per una fase eruptiva estromboliana més tranquil·la. Els camps de baix a la dreta corresponen al primer cràter, parcialment cobert per l’edifici del puig.

Seguim el camí fins a trobar un cadenat i les runes de l’antiga casa can Xinet. Des d’aquí hi ha unes magnífiques vistes del pla de Girona, les Gavarres, Rocacorba i part del Baix Empordà. Passades les runes seguim pel camp fins a arribar a l’inici del bosc. Veiem a l’esquerra un corriol que baixa entre unes feixes i el bosc. El seguim fins a ficar-nos de ple enmig d’un alzinar. Sense deixar el corriol, passem pel costat d’unes feixes amb pins que queden a la dreta. Al final de la pineda, a l’esquerra, albirem entre els arbres una magnífica vista del pla de Canet, format per l’acumulació de cendres volcàniques al fons d’antigues valls.

Seguim de baixada per un corriol estret i ben fressat, deixant un altre petit corriol que puja a la dreta. Passem pel mig d’un alzinar amb una gran densitat de peus de rebrot a conseqüència d’una antiga i intensa explotació pel carboneig. Enmig mateix del corriol ens toparem amb una plaça carbonera abandonada. Més endavant, el corriol ens porta a un camí més ample, que seguim de baixada entre alzines i sureres.

Després d’una petita pujada i un tram planer veiem uns camps a la dreta. Seguim el camí principal de baixada. Passem pel costat d’una casa, que deixem a l’esquerra, fins a arribar a la carretera que va de Canet a Adri. La passem, i just després enfilem el caminet de la dreta, deixant dos corriols a l’esquerra. El camí ens porta, entre sureres i alzines, fins a una pista asfaltada al costat del mas de la Torre, ja a les envistes de Canet. Just al costat del mas hi trobem un plafó informatiu i el camí que ens porta, de baixada, cap a les gorgues de Canet, formades per l’excavació de l’aigua de les rieres a les colades de lava i cendra que varen baixar pel fons de la vall, des del volcà. Podem fer-hi la volta aprofitant els ponts i tornar pel mateix camí, de pujada, fins al poble de Canet.

Canet d'Adri

972 011 669

turisme@girones.cat

www.turismegirones.cat

Valoració total

MENU

Gironès