fbpx
Blau

El Puig de Cadiretes

Distància: 3,77 km

Desnivell: 63 m

Dificultat: Moderada

Circular: Sí

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

Just entre la plana i el mar, aquest itinerari transcorre per boscos mediterranis en un indret avui escassament poblat, en contrast amb el passat, tal com ho demostren les restes megalítiques i iberes o les restes més recents d’algunes masies avui abandonades.

Iniciem l’itinerari al Km. 9 de la carretera GIV-6821 Llagostera a Tossa de Mar que passa per Sant Grau i cala Salionç. En aquest punt trobem un plafó informatiu de l’itinerari, just on el sender GR-92 travessa la carretera. Agafem la pista de la dreta, en direcció a ponent, seguint les marques blanques i vermelles del sender.

Sense deixar les marques ni la pista principal, caminant entre boscos de pins i suros, a uns 500 metres arribem al menhir d’en Llac, que s’aixeca a la dreta del camí. Aquest monument megalític fou redreçat l’any 1981, quan va ser descobert, encara que els seus orígens es remunten a uns 5.000 anys com a mínim. Els menhirs (“pedra dreta” en idioma bretó) es coneixen també en català com a “pedres llargues” o “pedres del dimoni”. Edificats per poblacions ja majoritàriament sedentàries, les seves funcions eren variades, des de marca territorial fins a lloc de culte religiós.

Continuem per la pista principal, seguint les marques del GR-92 i les banderoles que senyalitzen el puig de Cadiretes. El camí no té pèrdua. En arribar a una esplanada girem a la dreta, i abandondem les marques blanques i vermelles del GR-92, per seguir les blanques i grogues i la banderola que ens adrecen al puig de Cadiretes. Pugem fins a trobar un corriol a l’esquerra amb una nova banderola que ens guia cap al puig, passant enmig d’un alzinar humit. A poc més de 100 metres, arribem al puig després d’enfilar-nos per unes roques. A l’esquerra haurem deixat, mig cobertes per la vegetació, les restes d’un antic poblat ibèric. Des de dalt del puig albirem magnífiques vistes que, en un dia clar, abasten des del Garraf al Pirineu i des del mar a les serralades prelitoral i transversal.

Per seguir l’itinerari reculem fins just abans del menhir d’en Llach, on una banderola a mà dreta assenyala un corriol que porta a Pedra sobre Altra. El corriol et guia a un camí fondo excavat al terreny. El prenem en direcció a la nostra esquerra. Mica en mica, el camí es va tornant un corriol. A uns 100 metres deixarem una desviació a l’esquerra. Seguint el corriol i després de passar per sota d’una línia elèctrica, trobarem davant nostre el rocam de Pedra sobre Altra, al qual s’accedeix per un petit pas enmig de la vegetació, situat a l’esquerra del camí.
Pedra sobre Altra és un bloc de granit erosionat, l’estructura del qual fou aprofitada per construir-hi un dolmen, tot excavant una balma i edificant-hi una galeria d’accés encara ben visible. Els dòlmens són antics enterraments datats, com els menhirs, de fa uns 5.000 anys. Quan, com en aquest cas, s’aprofiten estructures rocoses ja existents, reben el nom de paradolmens.

Després de visitar Pedra sobre Altra només queda seguir el camí, sense desviar-nos, fins a arribar de nou a la carretera. Girem a l’esquerra i la seguim 350 metres fins a retornar al punt de partida.

Valoració total

MENU

Gironès

Gironès