fbpx
Blau
volcàn la crosa

El volcà de la Crosa

Distància: 3,46 km

Desnivell: 62 m

Dificultat: Fàcil

Circular: Sí

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

La Crosa és un edifici volcànic excepcional dins el camp volcànic català. La violència de les seves explosions, degudes a la interacció del magma amb aigua subterrània, va obrir un gran cràter de 1.250 metres de diàmetre, encastat per sota el nivell original del terreny. Aquestes dimensions el converteixen en el més gran de la península Ibèrica i un dels més grans d’Europa occidental. Tot i que no existeix una datació precisa, no hi ha dubte que l’erupció de la Crosa és força recent, d’unes desenes de milers d’anys com a màxim.

L’itinerari comença passat el kilòmetre 9 de la carretera GI-533 de Girona a Santa Coloma de Farners, a l’aparcament de l’àrea de les Guilloteres. Hi podeu trobar un plafó informatiu sobre el terreny. Al costat s’hi troben unes tanques de fusta que permeten accedir a una excavació de l’antiga pedrera de les Guilloteres i a un mirador amb molt bones vistes sobre el cràter i sobre el Gironès i la Selva.

Per començar la ruta, cal tornar a l’aparcament. Travessarem la carretera per un pas soterrani, i a uns 100 metres, girem per un camí a l’esquerra iniciant la baixada. Al cap de poc, tornem a girar a l’esquerra, seguint les banderoles que ens porten a l’interior del cràter. Al final d’una baixada força pronunciada, agafem el corriol de la dreta, sense abandonar el camí senyalitzat de l’interior del cràter. Tota la baixada ens permet gaudir dels frondosos alzinars típics dels relleus volcànics de la comarca.

En arribar al fons del cràter trobem un plafó informatiu que explica la dessecació dels antics aiguamolls que hi havia al seu interior. Seguim per l’esquerra vorejant un camp de nogueres. Al final del camp, una mica a la dreta, s’amaga la mina, just on un rec de drenatge dels camps es fica sota terra.

Reprenem l’itinerari travessant el cràter. El mateix camí, després de girar lleugerament a l’esquerra, ens portarà fins al punt central del cràter, al costat d’una gran pila de pedres volcàniques que els pagesos han anat traient dels camps. Just davant nostre, podem apreciar el petit cràter secundari, en forma de ferradura. Aquest cràter, de tipus estrombolià, es va formar quan va cessar l’activitat explosiva per evaporació de l’aigua subterrània. Al seu voltant, les roques volcàniques són de color vermellós, tal com es veu al mateix camí, i estan formades per blocs i escòries soldades, a vegades amb formes ben curioses.

Seguint, una pujada una mica sobtada ens porta dalt d’una petita esplanada amb un nou plafó informatiu i amb bones vistes sobre el cràter. En aquest punt agafem el camí de l’esquerra, per arribar dalt del llavi del cràter, a les vistes ja de la carretera. Per tornar, en aquest punt cal girar a l’esquerra, seguint les banderoles que ens porten a les Guilloteres. Sense deixar de seguir aquestes banderoles, fem un tram enmig de boscos d’alzines per un camí paral·lel a la carretera, fins a retrobar-nos amb el camí de baixada al cràter, que cal remuntar per tornar al punt d’inici.

Valoració total

MENU

Gironès