fbpx
Blau

La capçalera de l’Onyar

Distància: 4,48 km

Desnivell: 48 m

Dificultat: Fàcil

Circular: Sí

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

Aquest itinerari transcorre pels límits entre el Gironès i de la Selva, a la capçalera del riu Onyar i en un dels indrets amb més diversitat forestal de les nostres contrades.

Comencem la passejada a l’aparcament i zona de pícnic que hi ha la carretera local de Sant Dalmai a Brunyola, just després del pont sobre el riu Onyar i a uns 500 metres del poble de Sant Dalmai. Un parell de plafons ens informen sobre la vegetació, la fauna i l’arquitectura de l’aigua tradicional de la zona. Travessem el riu per unes pilones de formigó que hi ha just sota l’àrea de pícnic. Immediatament, girem a l’esquerra i l’anem remuntant per un corriol ben fressat sota un bosc de ribera ombrívol d’acàcies, freixes, pollancres, plàtans i verns. Al cap 700 metres, arribem a un prat, que travessem en direcció a la resclosa d’en Borra, on es pot contemplar la paret de pedra i els canals que servien antigament per derivar l’aigua.

Seguint riu amunt sense deixar el camí, arribem a una espectacular roureda de roure pènol, una espècie típica de les grans planes centreeuropees i atlàntiques que té aquí un dels enclavaments més meridionals de la península Ibèrica. El mateix camí ens porta de pujada fins a una pista que agafarem en direcció a la dreta. Seguint-la, arribem en una zona de camps i passem pel costat d’una casa que deixem a l’esquerra. Després, continuem per un petit altiplà plantat d’avellaners amb molt bones vistes del Montseny i les Guilleries. Al final del camp d’avellaners, i ran de bosc, trobem un camí, també a la dreta, que ens porta a una plantació d’eucaliptus.

Sense deixar el camí, passem entre un bosc de suros i pins que ens queda a l’esquerra, fins a trobar una banderola que ens assenyala la direcció per retornar a la capçalera de l’Onyar, agafant un camí a la dreta. Prendrem aquesta direcció travessant els eucaliptus i entrant dins un bosc mixt força espès de suros, roures, alzines i pins. Quan trobem un altre camí, caldrà girar a la dreta seguint les banderoles, fins a arribar a la bassa d’en Turón, un petit pantà artificial que recull i emmagatzema les aigües que s’escolen pels boscos dels voltants, i on és fàcil trobar nombroses rebolcades de senglar. Just sota la bassa retrobem el camí del costat del riu de l’inici de la ruta. El prenem en direcció a Sant Dalmai fins a arribar a l’aparcament del principi.

Valoració total

MENU

Gironès