fbpx
Blau
deveses i hortes de salt

Les Deveses i les hortes

Distància: 4,92 km

Desnivell: 27 m

Dificultat: Fàcil

Circular: Sí

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

Sortim del barri vell de Salt, davant la parròquia de Sant Cugat, i ens dirigim cap a la plaça de la Vila, on podem observar les pedres arrodonides pel riu Ter que s’han utilitzat per construir les cases. També hi trobem tres estàtues que representen a les llúdrigues, un animal antigament molt abundant al Parc i extingit a mitjans de segle XX, el qual ha retornat gràcies a reintroduccions.

Agafem el carrer Llarg i, a mà esquerra, el carrer Lluís Aguilera ens porta fins al Pont del Rec. El pont travessa la Séquia Monar. El canal actual és el resultat dels treballs d’adequació per a l’ús moliner, agrícola i industrial d’un rec ja documentat l’any 833, cosa que la converteix en una de les séquies més antigues de Catalunya. Quan travessem el pont ens endinsem al Parc de les Deveses, amb una gran zona d’hortes saltenques a banda i banda, tot avançant per un camí elevat. El parc de les Deveses havia estat una zona de pastura important, on baixaven els ramats de xais dels Pirineus per passar-hi l’hivern. La proximitat amb la ciutat de Girona afavoria la venda de la carn i els escorxadors de la ciutat es van ubicar a Salt. Arribem al Safareig de les Dones i seguim enmig d’arbredes per creuar la Via Verda que uneix Olot i Girona per a ciclistes i vianants. Les arbredes són plantacions d’arbres per aprofitar-ne la fusta.

Deixem a mà esquerra l’antic estany de les Fonts del Ter i continuem recte pels antics vivers municipals per travessar el Ter Petit, un curs abandonat del riu on queden algunes basses i aiguamolls. Arribem a una gran zona més oberta i a mà esquerra podem visitar la bassa dels ànecs. A la dreta, ens endinsem al Pla dels Socs i seguim el camí que ens porta al riu Ter, on trobem una resclosa amb embarcador. Cap a la dreta i seguint el riu, arribem a unes passeres sobre unes llacunes. Seguim recte fins a trobar el carril bici i girem a l’esquerra per agafar el primer trencant a la dreta. Aquest corriol enmig de les hortes de les Guixeres ens porta fins al poble, tot creuant de nou la séquia Monar. Arribem als edificis de l’antiga Coma Cros i prenem el carrer de Sant Dionís fins a trobar altre cop la séquia. Ens trobem el Parc del Rec Monar que ens portarà de nou al Barri Vell.

Valoració total

MENU

Gironès

Gironès