fbpx
Blau

Les Pedreres i el camí del calvari

Distància: 4,03 km

Desnivell: 103 m

Dificultat: Moderada

Circular: Sí

Veure el recorregut de la ruta a Wikiloc.

 

Aquest itinerari comença a la plaça Sant Domènec i transcorre per la zona est de la ciutat de Girona, a tocar del Barri Vell, coneguda com la zona de les Pedreres, denominació que evoca el seu origen i funció històrica per a la ciutat.

Des de la Plaça Josep Ferrater i Mora pugem en direcció la muralla i agafem el carrer de la Muralla a mà esquerra. Al cap d’uns 110 metres a la dreta, agafem un corriol senyalitzat que ens porta a una zona d’observació de nummulits, organismes unicel·lulars “gegants” protegits per una closca carbonatada que vivien al fons marí, en llocs de poca profunditat. No són els únics fòssils presents en aquesta pedra, també hi ha restes d’altres organismes, com ara ostreids i bivalves, caragols, petxines i coralls, proves de l’origen marí dels turons que envolten Girona.

Seguim pujant per agafar l’antic camí de la Ferradura, que porta a la urbanització de les Pedreres. Arribem a un dels antics espais d’explotació des d’on s’extreia la pedra i per tant, evidenciem la seva omnipresència en l’arquitectura patrimonial gironina, a més de gaudir d’unes vistes extraordinàries sobre la ciutat. Hem de constatar que aquesta pedra s’ha utilitzat per construir diverses cases del Barri Vell, així com part de la Catedral, entre altres edificis de la ciutat.

Seguim per la banda dreta i pugem i voregem l’antiga pedrera fins a la torre d’Alfons XII, on obtenim una nova panoràmica de la ciutat, amb els Pirineus al fons. Aquesta torre és el punt més elevat de l’itinerari, i constitueix una gran talaia de 160 metres d’altitud, per això permet apreciar la Devesa, i el Canigó i el Puig Neulós com a teló de fons, tot recorrent el perímetre habilitat com a camí que l’envolta.

Seguim per la carretera asfaltada fins al barri de Torre Gironella. En arribar a la plaça podem admirar el paisatge de les Gavarres, un dels dos pulmons verds del Gironès. D’aquesta plaça en surt un petit corriol que baixa entre matolls fins a un camí, que cap a l’esquerra, ens porta a l’ermita del Calvari. Hi passem i seguim recte, fins a desviar-nos per pujar a la petita muntanya de la O. Retrocedint un xic, podem anar per una baixada lleugerament pronunciada fins a la vall de Sant Daniel. En arribar-hi, seguim per la carretera que discorre pel fons de la vall fins a arribar al monestir de Sant Daniel. Recomanem visitar aquesta antiga seu de la comtessa Ermessenda, on les monges guarden encara la recepta originària de la coca dolça que a ella li agradava.

Arribats aquí, creuem el pont sobre el riu Galligants per pujar a la font d’en Pericot i seguir el corriol fins a una carretera que ens porta a Torre Gironella, des d’on podem agafar el carrer de la Muralla per tornar al punt inicial.

Si disposeu de més temps us aconsellem perdre-us pel barri vell de la ciutat, una meravella de cultura, patrimoni i llegendes a l’entorn.

Valoració total

MENU

Gironès